netjobs.com

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Netjobs.coms integritetspolicy/användarvillkor.

Civilekonomer är attraktiva på arbetsmarknaden tre år efter examen

Fackförbundets Civilekonomernas rapport ”Tre år efter examen” presenterar fakta om steget till första arbetet efter avslutade studier från 51,6 procent av alla utexaminerade under året 2007.

I likhet med vad tidigare analyser visar är efterfrågan stor på civilekonomer och de får snabbt arbete efter examen. För ingångar till det första eftertraktade arbetet är kontakter och nätverk viktigast samt Internet och direkt förfrågan hos arbetsgivaren. Civilekonomer fortsätter att få arbete inom en stor mängd olika arbetsområden och i samtliga sektorer och branscher.

 

Lönerna varierar kraftigt och faktorer så som kön, bransch, lärosäte och var någonstans civilekonomerna bor, samt ämnesfördjupning är faktorer bland andra som påverkar lönen. Det finns stora löneskillnaderna mellan män och kvinnor. 43 procent av kvinnorna och 62 procent av männen tjänar över 30 000 kronor i månaden.

Praktik verkar löna sig. Av dem som haft minst en praktikplats tjänar 60 procent idag mer än 30 000 kronor i månaden. Bland de som ägnat sig enbart åt studier har endast 47 procent en månadsinkomst som överstiger 30 000 kronor. 76 procent av alla svarande har inte haft någon praktikplats.

Andelen utexaminerade civilekonomer som arbetar som chefer varierar kraftigt mellan män och kvinnor. 16 procent kvinnor och 25 procent män blir chefer en kort tid efter avslutade studier. Kvinnor arbetar i högre utsträckning än män i funktioner som redovisning, personal och administration medan männen oftare väljer arbetsuppgifter inom finans, försäljning, IT-ekonomi, företagsledning och utredning. Drygt en tredjedel av såväl kvinnor som män har arbetsuppgifter som är under sin kvalificeringsnivå.

 

På frågan om vad man har saknat i sin utbildning svarade 60 procent att de saknade praktik och nästan en tredjedel saknade träning i ledarskapsfrågor. 26 procent önskade karriärplanering, 22 procent ville ha mer IT-kompetens och knappt 18 procent önskade mer engelska. Det är några av de intressanta resultaten från Civilekonomernas kartläggning, som trots allt visar att civilekonomer generellt sett klarar sig rätt bra på arbetsmarknaden.