netjobs.com

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Netjobs.coms integritetspolicy/användarvillkor.

Farlig genväg att strunta i examen

Enligt en artikel i Dagens Industri gör blivande ingenjörer klokt i att fullfölja sin utbildning. På exempelvis Scania och vissa andra storföretag ska alla anställda ha en examen, men avhoppade studenter kan hitta en genväg i karriären via konsultbolagen.

När ingenjörsbristen blir allt mer påtaglig blir det en huggsexa om ingenjörer bland landets företag. Det gör att allt fler nu väljer att hoppa av sina studier för att istället börja jobba. Företagen slåss om den attraktiva ingenjörskompetensen och visst är det lockande att lämna högskolan och istället ge sig ut i karriären och börja tjäna pengar. På KTH slutar exempelvis var tredje student innan examen.  Men det kan löna sig att ha lite tålamod och satsa på att faktiskt slutföra sina studier. Catharina Nilsson, projektchef på Scania, påpekar att det ofta är lätt att få första jobbet utan examen eftersom arbetsmarknaden skriker efter den här typen av kompetens, men det andra och tredje jobbet kan bli desto svårare att ro i hamn, särskilt om konjunkturläget har hunnit vända till dess.

 

Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer, går så långt som att säga att den som inte tar ut sin examen på sikt blir livegen. Genom att slutföra sina studier visar man att man har klarat att ta sig igenom civilingenjörsutbildningen och dessutom har en förmåga att slutföra saker och ting. Många arbetsgivare kan tänka sig att anställa en medarbetare som saknar ett par poäng, men då ser de till att de kompletterar och därmed kan plocka ut sin examen under tiden som anställd. Konsultbolagen är däremot inte lika nogräknade, de anställer i högre utsträckning ingenjörer som ännu inte tagit ut sin examen. Om de anlitas som underkonsulter till storföretagen kan ingenjörer utan examen ändå ”ta sig in ” på dessa företag. Visst är det lockande att tänka kortsiktigt och vilja kasta sig ut i arbetslivet, men tänk på att karriären är lång. Du ska förmodligen jobba i många år framöver och en examen blir en trygghet och en viktig tillgång när det är dags att ta dig vidare.