netjobs.com

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Netjobs.coms integritetspolicy/användarvillkor.

Fördomar – vad kan man göra åt dem?

Svenskar sitter på många fördomar, det är ett faktum. En forskare, Rikard Carlsson, har nyligen gått på djupet om vilka nationaliteter vi har vilken sorts fördomar om. Genom att skriva fiktiva Cv:n och skickat runt till olika arbetsgivare, sammanlagt 5500 stycken, har han hittat olika resultat. Detta säger Lunds universitet i ett pressmeddelande.

Han har bland annat utge sig för att vara ”Erik” och Hassan” i sina cv:n. Sannolikheten visade sig vara 50 % större att Erik fick komma på intervju än att Hassan fick det.

Distinkta skillnader fanns också i folks uppfattningar om tyskar och greker, till exempel. Den grekiska sökanden ansågs ha hög social kompetens, vilket han kunde kompensera sin kunskap med. Samtidigt ansågs tysken vara effektiv och väldigt kompetent att klara kognitiva uppgifter.

Forskaren menar att studien är viktig för att man utifrån ska kunna se hur man uppfattas, och kunna kompensera mot folks fördomar. Han uppmanar också arbetsgivare att sluta gå på magkänslan när de kallar sökanden på intervjuer. Kanske är folk mer fördomsfulla än de egentligen vill vara?