netjobs.com

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Netjobs.coms integritetspolicy/användarvillkor.

Hur du ger konstruktiv kritik

Att ge och feedback är är extremt viktigt och väger in i prestationen på arbetsplatsen. Detta leder till att alla får en chans att utvecklas och bli bättre i sin roll på arbetet.
Om feedbacken framförs på ett sätt som inte är bra kan detta förvärra situationen och medarbetaren på fel sätt.

Nedan skriver vi tips på hur du ger feedback på ett bra sätt, även kallad konstruktiv kritik.

Vad är konstruktiv kritik?

Konstruktiv kritik innebär att hjälpa medarbetare att utvecklas. Du bör därför inte enbart betona det negativa, var positiv, ärlig och konkret under samtalet. 

När du ska framföra kritiken är det ytterst viktigt att du får fram vad personen gjort bra och vad denne kan göra bättre. 

Dra inte ut på det

Om det finns ett problem, vänta inte med att ta upp det, gör det direkt med personen. Annars finns risken att du går runt och funderar för länge på hur du ska framföra kritiken och problemet blir för gammalt för att ta upp.

Glöm inte att du ska ge kritik bakom stängda dörrar, eftersom det kan vara jobbigt för den anställda att ha samtalet framför andra personer.

Positiva aspekter

När du ger konstruktiv kritik ska du inte glömma att ta upp de positiva sakerna. Kritiken kommer kunna tas emot bättre om du även framför något som personen gjort bra.Det kommer dessutom bli ett bättre samtal för er båda om ni går därifrån med en bra känsla. 

Handling och person

Ett tips är att kritisera handlingen och inte själva personen. Försök att inte rikta kritiken mot personen, det kan exempelvis vara i stil med, ”hur lyckades du göra texten så slarvigt?”. Uttryck dig istället annorlunda, på så sätt att du är mer konstruktiv och konkret, som exempelvis ”texten behöver bli lite mer tydlig och korrigerad”.

Lösning

Du ska enbart ge kritik om personen faktiskt kan förändra handlingen. Du kan själv komma med förslaget att du eller någon annan kan försöka hitta en lösning på problemet.

Avslutning

Avsluta samtalet med att nämna något positivt. Detta kommer förmodligen göra att den anställde lämnar mötet med en god känsla och vill förändra problemet.