netjobs.com

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Netjobs.coms integritetspolicy/användarvillkor.

Konjunktursäkra karriären!

Under de senaste årens högkonjunktur har arbetsgivare vågat investera, flytta till större lokaler, anställa nya medarbetare och satsa på sin personal.  Men en högkonjunktur avlöses alltid av en lågkonjunktur och många ekonomer och prognosmakare menar att vi just nu är på väg in i en begynnande lågkonjunktursperiod. Då kan det vara läge att se över och säkra karriären.

”Visst kan det kännas lättare att förverkliga sina karriärdrömmar i en högkonjunktur, men även lågkonjunkturen har sina fördelar.  Många chefer tar sig lite eller ingen tid för reflektion när det är högkonjunktur. När beläggningen är något lägre så kan de istället lägga mer tid på sin egen och medarbetarnas utveckling i form av vidareutbildningar, kurser och personliga utvecklingsplaner”, säger karriärcoachen Charlotte Hågård.

 

Hon tycker inte att man bör oroa sig för mycket för nedgången eftersom fallet med all säkerhet inte kommer att bli lika hårt som vid den förra konjunkturnedgången, när IT-bubblan sprack kring millennieskiftet.

 

Boka in ett extra utvecklingssamtal

 

Den enskilt viktigaste faktorn för att säkra sin karriär även i bistrare tider är, enligt Charlotte Hågård, att utveckla sin kompetens och hålla sig uppdaterad med vilken kompetens som efterfrågas.

 

Somliga branscher är mer konjunkturkänsliga än andra. Om du vet med dig att du jobbar på ett konjunkturkänsligt företag så prata med chefen och fråga på vilket sätt verksamheten kan förändras när lågkonjunkturen kommer. Om det känns jobbigt att leva med ovissheten om vad som ska ske i framtiden så kan det vara läge att söka sig till en minde konjunkturkänslig verksamhet, exempelvis offentlig sektor.

 

Minskad rotation på arbetsmarknaden

 

Lägg gärna in tid för reflektion och passa på att boka in ett extra utvecklingssamtal. Den kompetensutveckling som skjutits upp när beläggningen varit som störst kan man ta tag i nu. Konkurrensen hårdnar när lågkonjunkturen närmar sig och investeringar i kompetensutveckling gynnar både din arbetsgivares och din egen konkurrenskraft, säger Charlotte Hågård.

 

Så konjunktur säkrar du din karriär:

 

Om du får mindre att göra på jobbet så se till att investera på din egen kompetensutveckling. Gå kurser, fördjupa dig på egen hand i ämnen som du är intresserad av och som kan bli en konkurrensfördel i karriären. Det ökar din konkurrenskraft när läget på arbetsmarknaden blir kärvare och konkurrensen om jobben ökar.

 

Vårda och uppdatera ditt nätverk.

 

Även om du har massor att göra så se till att ta dig tid till nätverkande. Agera förebyggande och ta dig tid att boka in luncher och gå på mingel, även om du egentligen skulle behöva prioritera andra saker.  Risken är annars att telefonboken inte är särskilt välfylld när lågkonjunkturen väl kommer och du behöver ditt nätverk som mest.

 

Ta vara på dina intressen och hela din kompetens och fundera på om du har något intresse eller någon sidoverksamhet som du kan fokusera på om din bransch skulle dippa. Du kanske har drömt om att byta bransch eller att arbeta med ett eget företag på heltid. När lågkonjunkturen är på ingång så kan det ge dig den spark i baken som kan behövas för att ta det avgörande steget.