netjobs.com

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Netjobs.coms integritetspolicy/användarvillkor.

Medelålders män tappar mest vid frånvaro

Män förlorar betydligt mer på att vara frånvarande från arbetsmarknaden än vad kvinnor gör. Särskilt tydligt är det vid deltidsarbete, där männen förlorar flera gånger mer än kvinnorna, visar en ny studie från Konjunkturinstitutet.

Den som förlorar mest på en period av arbetslöshet är en äldre man, medan den som förlorar minst är en utlandsfödd yngre kvinna. Det beror, enligt rapporten, på att lönerna generellt sett är relativt låga för många utrikes födda kvinnor, därför blir effekten mindre än för en högavlönad medelålders man. Åldern spelar också in. Den som blir arbetslös sent i livet upplever en större ekonomisk effekt av sin arbetslöshet, medan arbetslöshet i början av karriären inte har lika stor effekt.

 

Den som varit arbetslös en tid kommer sannolikt märka det även på lönekuvertet. Kvinnor förlorar i snitt mellan noll och två procent av sin lön efter att ha varit arbetslösa, motsvarande siffra för män är mellan en och två procent. Att män straffas så mycket hårdare lönemässigt för deltidsarbete får en annan intressant konsekvens: det gör att lönegapet mellan män och kvinnor totalt sett faktiskt är mindre än vad det hade varit annars. Rapporten visar att den som varit pappaledig tjänar mellan 0.7 och 7 procent sämre än andra män.