netjobs.com

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Netjobs.coms integritetspolicy/användarvillkor.

Tips för dig utan arbetslivserfarenhet

Att hitta och få sitt första jobb efter examen kan vara förvirrande eftersom tidigare erfarenheter ofta kan behövas. Huvudsakligen har du redan den erfarenhet och kunskap
som arbetsgivaren söker hos en kandidat. Det handlar enbart om att kunna marknadsföra och lägga upp informationen om dig själv på rätt sätt.
Nedan listar vi 5 tips som kan komma till hjälp.

Dina erfarenheter
Att ha haft jobb är inte det enda sättet att skaffa sig erfarenheter ifrån. Du skaffar dig nämligen erfarenheter från exempelvis fritidsaktiviteter och dessa är viktiga att lyfta, då de
kan vara attraktiva för arbetsgivaren. Att skaffa sig en praktikplats på företaget du vill jobba på är ett smart drag. På så sätt kan du skaffa dig kontakter som sedan kan leda till ett heltidsjobb, samt att du kan få referenser. Detta kan göra att din ansökan sticker ut från mängden och du blir bättre förberedd inför ditt första jobb.

Dina kompetenser
Lyft fram dina personliga kompetenser, de egenskaper som gör dig till en attraktiv person som företaget vill anställa. Dessa kan exempelvis vara situationer från din studietid, så som skolprojekt, fritidsaktivitet eller från en praktikplats där din kreativitet, ledarskapsförmåga eller samarbetsförmåga lyftes fram. Dessa kompetenser ska du inte underskatta, då
arbetsgivaren med stor sannolikhet inte kommer att göra det.

Gör ett bra första intryck
Det första intrycket är mycket viktigt, även online där arbetsgivare letar ny personal. Se därför till att ha en proffsig LinkedIn-profil för att visa att du är en seriös kandidat.

CV
Arbetsgivaren läser igenom flera ansökningar under processens gång, se därför till att du har ett bra CV. Ta bort all onödig information som inte är relevant för det jobbet du söker.

Ha en bred sökning
Att få tunnelseende är enkelt när du ska söka ditt första jobb, då du kanske har ett drömjobb eller en plats du helst vill arbeta på. Det är inget fel med det, du ska alltid söka ditt drömjobb men det är viktigt att ha en bred sökning inför första jobbet. Våga prova något annat, exempelvis flytta till ett nytt land eller ny stad eller sök ett jobb som har liknande kompetenskrav. Begränsa dig inte till en bransch eller företag, detta kan leda till att du hittar ett nytt drömjobb eller bransch som du inte har tänkt på innan.

Om du skickar fler ansökningar ökar chansen att du får ett jobb och blir anställd. Glöm inte att alltid anpassa din ansökan till det jobb du söker.

Lycka till!