netjobs.com

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Netjobs.coms integritetspolicy/användarvillkor.

Våga Vägra Kaffe

Hur kaffe påverkar dig på lång och kort sikt och hur du gör för att ta dig ur beroendet.

Svenskarna är ett av de mest kaffedrickande folken i världen och genomsnittssvensken dricker runt 3 koppar kaffe om dagen - ofta för att orka mer på jobbet. Och i måttliga mängder kan kaffe rent av ha hälsosamma effekter. Flera undersökningar visar att regelbundet kaffedrickande kan förhindra allt från hjärt-kärlsjukdomar och diabetes till alzeimer och parkinson. Dock är det just det här med måttliga mängder som är kruxet för många. Och dricker man för mycket, kan kaffet istället ha motsatt effekt.

Hur påverkar kaffe kroppen?

Koffeinet i kaffet tas upp av kroppen inom en halvtimme och tar bara några timmar att bryta ner. När vi blir trötta producerar kroppen extra mycket av ämnet adenosin, som fungerar hämmande på immunförsvaret. Koffeinet i sin tur hämmar adenosinets verkan, vilket är vad som gör oss piggare. Men effekten är som sagt ganska kortvarig, varför man gärna tar en extra kopp när tröttheten börjar komma tillbaka. Och överkonsumtion kan ge biverkningar som sömnproblem, hjärtklappning, yrsel, huvudvärk, diarré och kräkningar.

Risken att bli akut koffeinförgiftad är dock generellt sett ganska liten. Enligt livsmedelsverket krävs det 1200 mg koffein (i princip 12 koppar kaffe på raken), innan en normalviktig person visar tecken på förgiftning. I vilken grad man reagerar på koffein är dock väldigt individuellt och för vissa kan det räcka med bara några koppar innan de börjar må dåligt, medan andra kan dricka 15 koppar på en dag utan att känna något.

Hur vet jag om jag är kaffeberoende?

Många tänker inte på hur stor deras kaffekonsumtion egentligen blir under en dag. Ofta börjar man dagen med en kopp kaffe direkt på morgonen, sedan blir det lätt både en och två koppar innan lunch, kanske en kopp på maten, en på personalmötet, en på fikarasten och ett par, tre till på eftermiddagen när orken börjar tryta - och vips så har man druckit tio koppar kaffe utan att ens reagera. Okej, det kan vara lätt hänt, men hur gör man när man bara måste ha de där tio kopparna för att över huvud taget fungera? Då börjar man förmodligen bli beroende och då kan det vara dags att börja trappa ner. Och det behöver inte röra sig om så mycket som tio koppar - man kan vara beroende fast man endast dricker ett par, tre koppar om dagen. Det beror helt enkelt på hur du mår om du inte dricker ditt vanliga kaffe. Men kaffedrickande kan egentligen inte klassas som ett regelrätt beroende, det handlar snarare om en ganska mild typ av tillvänjning, särskilt om man jämför med exempelvis rökning, alkoholism eller tyngre drogberoenden som heroin och amfetamin. Men om du verkligen känner att du inte kan vara utan kaffet på morgonen och får abstinenssymptom, som huvudvärk, irritation och trötthet om du låter bli - då är du förmodligen också "kaffeberoende".

Hur blir man då kvitt sitt kaffeberoende?

Antingen slutar du tvärt - eller så trappar du ner gradvis. För att minimera abstinensbesvären kan det vara smart att bara minska konsumtionen till att börja med. Fundera därför först på vid vilka tillfällen du verkligen måste ha ditt kaffe och vilka koppar som bara "slinker ner". Börja med att undvika de där onödiga extrakopparna. Känner du att det funkar okej efter en vecka, kan du fortsätta rangordna dina dagliga kaffekoppar och ta bort dem efter hur relevanta de är för dig. Förhoppningsvis har du efter några veckor kommit på att det bara är morgonkoppen du verkligen behöver. Och det är inte hela världen om du fortsätter dricka endast en kopp om dagen, men eftersom du nu är på så god väg, kan du lika gärna passa på att sluta helt. En kopp om dagen är ju som sagt lättare att vara utan än tio - och abstinensbesvären bör därför bli näst intill obefintliga.

Hitta alternativ

Är du en riktig kaffeoman kan beroendet även vara kopplat till att hela tiden ha koppen tillgänglig på skrivbordet. Märker du att du sträcker dig efter koppen fast den inte finns där? Ta då tillbaka koppen, men fyll den med något annat istället - som t ex grönt eller rött te, vatten, juice eller choklad. Många ser också kaffe som en social nödvändighet på jobbet, men vem säger att du inte kan umgås lika bra vid fikabordet med te eller varm choklad i koppen? Så våga vägra kaffe nästa gång du fikar med jobbarkompisarna!

Referenser:

aftonbladet.se/halsa/article10327477

aftonbladet.se/halsa/article11896484

chef.se

beroenden.ifokus.se

kaffeinformation.se

coffeeandhealth.org

dn.se

slv.se