netjobs.com

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Netjobs.coms integritetspolicy/användarvillkor.

Välj rätt utbildning

Idag finns det en uppsjö av utbildningar att välja på och det kan för många vara svårt att hitta rätt. Nedan listar vi 6 tips som kan hjälpa dig när du ska välja utbildning.

1. Vad har du för mål?

Börja med att fundera över dina karriärmål och utgå ifrån dessa. Inom vilket område skulle du vilja jobba? Vill du exempelvis jobba med människor men vet inte på vilket sätt? Om dina framtidsplaner och mål är ospecificerade kan det vara smart att välja en bred utbildning som ger dig en bra grund och många valmöjligheter.

2. Vart vill du bo?

Är det viktigt för dig att bo kvar i samma stad under din studietid? Vill du flytta till en ”studentstad” eller föredrar du en plats där studentlivet inte har en stark prägel? Undersök vilka  utbildningar som finns på den platsen du är intresserad av.

3. Ha rätt behörighet

Alla utbildningar kräver olika typer av behörighet. Alla högskoleutbildningar kräver en grundläggande behörighet, det vill säga en fullständig gymnasieutbildning eller betyg från komvux eller folkhögskola. Utöver detta har vissa krav på mer specifika behörigheter, exempelvis från en viss gymnasieinriktning.

4. Vad vill du inte jobba med?

Ibland kan det lättaste vara att börja i motsatt riktning när du ska välja utbildning. Fundera på vad du inte vill arbeta med, då kan det bli enklare att sortera bort yrken du inte är intresserad av.

5. Vad kräver ditt drömjobb?

Har du ett drömjobb? Ta reda på vad som krävs för att få det jobbet. Du kan exempelvis kolla på jobbannonser och se vad de har för krav på kompetens.

6. Känner du dig fortfarande vilsen?

Om du fortfarande inte känner dig helt säker på vad du vill studera kan det löna sig att jobba i ett par år. Det kan hjälpa dig att komma på vilka arbetsplatser du trivs på, till exempel om du föredrar stora eller små företag eller om du uppskattar teoretiska eller praktiska yrken.