netjobs.com

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Netjobs.coms integritetspolicy/användarvillkor.

VVS-ingenjörer är heta på arbetsmarknaden

Ingenjörer och tekniker inom bygg- och anläggningsbranschen är fortfarande vinnarna på arbetsmarknaden. Nu ökar efterfrågan på maskiningenjörer och maskintekniker, även om de regionala skillnaderna är stora.

Generellt sett är det en positiv bild som målas upp i Ingenjörssamfundets nya kartläggning, med goda jobbchanser i de flesta regionerna. Den enda yrkesgrupp som har backat under det senaste halvåret är laboratorieingenjörer.

Det allra bästa läget har VVS-ingenjörer i Skåne. Byggnadsingenjörer och byggnadstekniker i Västra Götaland inklusive Halland kan också välja och vraka mellan jobben. Det är nästan lika lätt för maskiningenjörer, maskintekniker och GIS-ingenjörer att hitta jobb. Även för elingenjörer och eltekniker finns det fler lediga jobb än utbildade.  Det visar Ingenjörsamfundets kartläggning av tolv yrkesgrupper inom teknik och naturvetenskap . I topp för hela landet ligger VVS-ingenjörer.

Även för ingenjörer och tekniker inom IT- och telekom-branschen är de regionala skillnaderna markanta. Störst chans att få jobb finns i Uppsala och Västmanland (3,88). Svårast att hitta jobb har man i Skåne (2,20). Där ska man hellre vara kemiingenjör/-tekniker (3,92) eller laboratorieingenjör (3,96), om man inte jobbar inom bygg och anläggning förstås. Däremot har efterfrågan på elingenjörer minskat. Det största tappet på arbetsmarknaden sedan maj 2009 har elingenjörer och eltekniker gjort. Det är en kännbar tillbakagång, men trots allt är efterfrågan fortfarande större än tillgången på arbetskraft, uppger Ingenjörsamfundet.

Totalt är det fem yrkesgrupper inom teknik och naturvetenskap där efterfrågan krympt mellan åren 2009 och 2011:

1. Elingenjörer/eltekniker –0,40
2. Maskiningenjör/maskintekniker –0,19
3. Lantmätare –0,17
4. Ingenjörer och tekniker inom IT och telekom –0,15
5. Arkitekter –0,13